Hammam. Steaming Stories.
 • Hammam. Steaming Stories.
 •  
  HAMMAM. STEAMING STORIES.
  Een badhuis tussen hemel en hel, waar tijd en ruimte even snel verdampen als de stress en zorgen van alledag. Je vindt ze tegenwoordig over de hele wereld, van Gent tot Parijs. Welnesscentra en saunas zijn hip, zelfs bij mensen thuis. In Marokko is de hammam al eeuwenlang een begrip: Mannen en vrouwen komen er niet alleen om te ontspannen, maar ook om elkaar te ontmoeten, geheimen te delen en rituelen uit te voeren. “Hammam. Steaming Stories.” gunt je een zeldzame blik door het sleutelgat van de Marokkaanse hammam-cultuur en bij uitbreiding ook op de culturele evoluie van badgewoontes: in Marokko én in Vlaanderen.
   
  ACHTERGROND
  De hammam is dood! Leve de hammam! Eucalyptusgeur, rozemarijnzalf, body scrubs, zwarte zeep, ...
  De welness-sector weet waar ze de mosterd moet halen: Traditionele recepten uit de Marokkaanse hammamcultuur geraken vandaag aan sneltempo ingeburgerd. Nieuwe hammams duiken op in steeds meer Europese steden dankzij globalisering en migratie. Je vindt hammam-ruimtes niet alleen in grote sauna-complexen, steeds meer Vlamingen met Marokkaanse roots openen een eigen badhuis, waar wordt teruggegrepen naar de authentieke Marokkaanse hammam-cultuur. Net op het moment dat de Marokkaanse hammam wereldwijd doorbreekt, dreigt ze in Marokko zelf te verdwijnen. Oude badhuizen sluiten hun deuren of worden vervangen door moderne sauna-complexen. Daarmee dreigt een belangrijk stuk cultureel erfgoed verloren te gaan. In Marokko is de hammam namelijk veel meer dan een welnesscentrum, het is al eeuwenlang een ankerpunt voor het sociaal weefsel, zeker voor vrouwen. Ook hun historische waarde is groot: de wortels van de hammam liggen immers in de Romeinse bacultuur, waardoor deze publieke badhuizen een traditie van 2000 jaar in leven houden!
   
  HET PROJECT
  ‘Hammam. Steaming Stories’ onderzoekt de relatie tussen twee fenomenen: de wereldwijde doorbraak van hammam enerzijds en de teloorgang van de authentieke hammam in Marokko anderzijds. Wat maakt de hammam zo universeel én wat maakt hem zo uniek? Hoe springen Vlaamse badhuizen om met Marokkaanse tradities en welk effect heeft de wereldwijde hammam-hype op de badhuizen in Marokko, Libanon, Syrië,...
  Met dit project wil initiatiefnemer Nakhla vzw het publiek een nieuw perspectief bieden op de hammam: Een blik achter de schermen, een ander licht, maar ook inzicht in verleden en heden van deze wellness-hype. Om dit te doen, verzamelen we zo veel mogelijk verhalen over hammams, via interviews (in Marokko en Vlaanderen) en historisch onderzoek.
   
  Al sinds 2016 bereidt Nakhla dit project voor achter de schermen met tal van partners. De resultaten presenteren we vanaf 2018 in verschillende publieksprojecten.
   
  OM NAAR UIT TE KIJKEN:
  - erfgoeddag
  - een tentoonstelling
  - een documentaire
  - een theaterproductie
  - een lezingenreeks
   
  Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen!
   
  MEDEWERKERS
   
  *Dr. Sadi Maréchal - Universiteit Gent, vakgroep archeologie: Historische omkadering van het project (tentoonstelling, lezingen, documentaire, publicaties)
  *Annelies Tollet - Erfgoedcel Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC): Ondersteuning project Brussel
  *Katrijn D’hamers/Monique Verelst– FARO - Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw: Advies bij communicatie, financiering, scenografie *Marc Laquière - Pedagogisch raadgever en secretaris Federatie Marokkaanse verenigingen (F.M.V.)
  *Marc Laquière - Pedagogisch raadgever en secretaris Federatie Marokkaanse verenigingen (F.M.V.)
  *Tina De Gendt - Historica Erfgoedmedewerker, curator tentoonstelling
  *Somaya Courkzine - Coördinatie Hammam-Steaming stories Brussel
  *Zohra Boucharafat - Algemene coördinatie
   
   
  PARTNERS
   
  AMSAB  - FARO - ERFGOEDCEL BRUSSEL - FMV - STAM - MOUSSEM - VORMINGPLUS GENT/EEKLO - RIAD NAGIBA - ....

                                                                       
                      
   
   
   
 • Data

  dot maandag 11 december 2017 - Lezing: 'Historisch Overzicht van de Badgewoontes' van Sadi Maréchal (UGent) in UFO-gebouw van de Universiteit Gent, vakgroep archeologie in de Sint-Pietersnieuwstraat 35 9000 Gent.
  dot zondag 22 april 2018 - (Erfgoeddag): Tentoonstelling: 'Hammam Steaming Stories' (o.m. sofagesprek, lezing, etc.) in het STAM - Godshuizenlaan 2 - 9000 Gent
  dot maandag 07 mei 2018 - Lezing: ‘Het ABC van badgewoontes, lichaamsverzorging en vormen van bijgeloof door de eeuwen heen’ van Sadi Maréchal (UGent) in De Krook - Miriam Makebaplein 1 9000 Gent