Voortrajecten Hammam. Steaming Stories. Brussel
 • Voortrajecten Hammam. Steaming Stories. Brussel
  • * Ontwerp het badhuis: hammam 2.0 voor de toekomst
   
  September- december 2019
  Traject ism 3* bachelor Interieur Architectuur aan de Faculteit Architectuur KU Leuven, Campussen Sint-Lucas Gent & Brussel. Studenten kregen de opdracht om een uitgewerkt en doordacht ontwerp te maken voor de “Hammam van de toekomst 2.0”.
   

  Het badhuis speelt een belangrijke rol in het sociaal stedelijk ontmoeten, het beleven van rituelen en intimiteit, het organiseren van een aantrekkelijke hygiënische en geestelijke lichaamscultuur. Het inrichten van een badhuis brengt ook boeiende vraagstellingen met zich mee over hoe zich te verhouden in spectrum van:  van publieke tot private ruimte, van intieme tot gemeenschappelijke ruimte, van zichtbare tot onzichtbare zones.

  Het ontwerp van de hammam voor de toekomst brengt ecologische en duurzame uitdagingen in kaart. Het waterverbruik; het ontginnen van energetische en cosmetische grondstoffen; zoeken naar duurzame alternatieven;  circulaire her-bruikbaarheid vragen om een verantwoord en spaarzaam gebruik. Ook de beheersing van de footprint, interne organisatie, toegevoegde materialen en optimaal ruimtegebruik spelen hierin een grote rol.

  Het bestaande gebouw waarin de opdracht zich afspeelt is een 19° -eeuwse type rij-woonhuis in half open bebouwing in Rue Mommaerts 5 in Molenbeek op een straathoek vlakbij het museum.

  Het betreft een pand in transformatie dat potentieel opnieuw waardevol kan zijn voor zijn gebruikers en zijn directe omgeving.  De ontwerpopdracht heeft immers de ambitie om een genereuze plek te creëren voor de lokale gemeenschap van Molenbeek en bij uitbreiding, Brussel.

  De focus van de opdracht ligt dan ook in de ontdekking van het verborgen potentieel, van de tussenruimte, het opnieuw schrijven van een oud verhaal… 

   
  Docententeam
  Stephan Berteloot, Stefaan Onraet, Leen Scholiers, Peter Van Steenkiste-Muyle en An Vanderveken
  Met bijzondere dank aan
  Sadi Maréchal : archeoloog en onderzoeker aan de UGent gespecialiseerd in de evolutie van het historische Romeinse Badhuis en de badgewoonten
  Karina Marthe : ontwerper van oa hedendaagse voorbeelden van hammam cultuur
  Hélène Dorny : Masterthesis : Master of Human Settlements 2018-2019 : Hammams in Brussels : an experience of culture and displacement.Docententeam
  Monique Verelst: Adviseur publieke infrastructuur I sceno & museografie
   
   
   
   
  • * BRUIDSHAMMAM 

  Wanneer? Vrijdag 13 september 2019

  Locatie? De Kriekelaar/ Hammam Le Riad

  Een heuse bruidshammam! Met een traditionele toeterende bruidsstoet en een échte bruid. Het bezoek van de bruid aan de hammam is een verplicht onderdeel van de huwelijksceremonie.

  I.s.m GC De Kriekelaar, Citizenne,  VGC,  FARO, AMSAB, Darna, UGENT &  Maison des Cultures

   

   Programma

  • * HAMMAMRITUELEN BRUIDEGOM 

  Wanneer? Vrijdag 20 september 2019

  Locatie? De Kriekelaar/ Hammam Le Riad

   

  • * HAMMAM.STEAMING STORIES. FILMS

  Films enkel voor vrouwen

  Samen met de Brusselse vormingsorganisatie Citizenne vertonen we drie films in kader van het erfgoedproject:  

  Film: A mon âge je me cache encore pour fumer (NL/FR)

  De film speelt zich af op één locatie: de hamam. Het is begin jaren ‘90 en de fundamentalistische partij FIS beheerst het politieke leven in Algerije. In de hamam wordt heftig gediscussieerd over politieke en sociale thema’s, al is het vooral een plek waar vrouwen kunnen ontsnappen aan de drukkende sociale controle. Deze film is een waar pleidooi voor de gelijkheid tussen man en vrouw en de strijd tegen de radicale islam. 

  Vrijdag 4/10 van 10:00 tot 14:00

  GC De Platoo, Comenius, Dapperenstraat, 1081 Brussel

  Incl. brunch en drankje 

  Film: Caramel (NL/FR)

  In een schoonheidssalon in Beiroet kruisen de levens van vijf vrouwen elkaar. Layla houdt van de gehuwde Rabih. Nisrine staat op trouwen maar is geen maagd meer. Rima voelt zich aangetrokken tot vrouwen. Jamale weigert ouder te worden en Rose zorgt al jaren voor haar zieke zus. In het salon gaan de levendige en intieme gesprekken over mannen, seks, het moederschap ...  tussen het knippen van haar en het epileren met ... caramel.

  Vrijdag 22/11 van 10:00 tot 14:00

  GC Nekkersdal, Emile Bockstaellaan 107, 1020 Brussel

  Incl. brunch en drankje 

  Film: Dégradé (NL/FR)

  Twee kapsters en hun tien klanten zitten op een bloedhete dag vast in een schoonheidssalon in de Gazastrook, terwijl de Hamas-politie voor hun deur een maffiafamilie bevecht.

  De film is een metafoor voor het dagelijks leven in Gaza waar dagelijkse routine en de constante staat van oorlog voortdurend met elkaar verweven zijn. 

  Vrijdag 6/12 van 10:00 tot 14:00

  GC De Kriekelaar, Gaillaitstraat 86, 1030 Brussel

  Incl. brunch en drankje

   

  I.s.m. Citizenne, FARO, Erfgoedcel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Darna, BOP, GC De Platoo, GC Nekkersdal, GC De Kriekelaar, AMSAB, UGENT &  Maison des Cultures