Hammam. Steaming Stories. Brussel
 • Hammam. Steaming Stories. Brussel
 • Na de lancering van de expositie Hammam. Steaming Stories.  in het STAM, Gent reizen we door naar Brussel! Van donderdag 5 maart 2020 tot en met maandag 30 maart 2020 installeert de expositie in het Huis Van Culturen/Maison des cultures in Sint-Jans-Molenbeek. Hou deze data zeker vrij!

   

  Hammam.Steaming Stories. gunt je een zeldzame blik door het sleutelgat van de Marokkaanse hammam-cultuur en bij uitbreiding ook op de culturele evolutie van badgewoontes.Wat maakt de hammam zo universeel én zo uniek? Hoe springen Vlaamse badhuizen om met Marokkaanse tradities en welk effect heeft de wereldwijde hammam-hype op de badhuizen in Marokko, Libanon, Syrië,… én in Brussel.

   

  In aanloop naar de expositie in Brussel organiseren we samen met verschillende Brusselse partners een aantal activiteiten:

   

  BRUIDSHAMMAM 

  Wanneer? Vrijdag 13 september 2019

  Locatie? De Kriekelaar/ Hammam Le Riad

  Een heuse bruidshammam! Met een traditionele toeterende bruidsstoet en een échte bruid. Het bezoek van de bruid aan de hammam is een verplicht onderdeel van de huwelijksceremonie.

  I.s.m GC De Kriekelaar, Citizenne,  VGC,  FARO, AMSAB, Darna, UGENT &  Maison des Cultures

   

   

  PROGRAMMA

  HAMMAMRITUELEN BRUIDEGOM 

  Wanneer? Vrijdag 20 september 2019

  Locatie? De Kriekelaar/ Hammam Le Riad

   

   

  HAMMAM.STEAMING STORIES. FILMS
  Films enkel voor vrouwen

  Samen met de Brusselse vormingsorganisatie Citizenne vertonen we drie films in kader van het erfgoedproject:  

  Film: A mon âge je me cache encore pour fumer (NL/FR)

  De film speelt zich af op één locatie: de hamam. Het is begin jaren ‘90 en de fundamentalistische partij FIS beheerst het politieke leven in Algerije. In de hamam wordt heftig gediscussieerd over politieke en sociale thema’s, al is het vooral een plek waar vrouwen kunnen ontsnappen aan de drukkende sociale controle. Deze film is een waar pleidooi voor de gelijkheid tussen man en vrouw en de strijd tegen de radicale islam. 

  Vrijdag 4/10 van 10:00 tot 14:00

  GC De Platoo, Comenius, Dapperenstraat, 1081 Brussel

  Incl. brunch en drankje 

  Film: Caramel (NL/FR)

  In een schoonheidssalon in Beiroet kruisen de levens van vijf vrouwen elkaar. Layla houdt van de gehuwde Rabih. Nisrine staat op trouwen maar is geen maagd meer. Rima voelt zich aangetrokken tot vrouwen. Jamale weigert ouder te worden en Rose zorgt al jaren voor haar zieke zus. In het salon gaan de levendige en intieme gesprekken over mannen, seks, het moederschap ...  tussen het knippen van haar en het epileren met ... caramel.

  Vrijdag 22/11 van 10:00 tot 14:00

  GC Nekkersdal, Emile Bockstaellaan 107, 1020 Brussel

  Incl. brunch en drankje 

  Film: Dégradé (NL/FR)

  Twee kapsters en hun tien klanten zitten op een bloedhete dag vast in een schoonheidssalon in de Gazastrook, terwijl de Hamas-politie voor hun deur een maffiafamilie bevecht.

  De film is een metafoor voor het dagelijks leven in Gaza waar dagelijkse routine en de constante staat van oorlog voortdurend met elkaar verweven zijn. 

  Vrijdag 6/12 van 10:00 tot 14:00

  GC De Kriekelaar, Gaillaitstraat 86, 1030 Brussel

  Incl. brunch en drankje

   

  I.s.m. Citizenne, FARO, Erfgoedcel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Darna, BOP, GC De Platoo, GC Nekkersdal, GC De Kriekelaar, AMSAB, UGENT &  Maison des Cultures