Verkenningsreis Marokko maart 2016
 • Verkenningsreis Marokko maart 2016
 • Op vraag van de Interlevensbeschouwelijke Werkgroep Gent organiseerde Nakhla in maart 2016 een reis op maat:
   
  Verkenningsreis naar Marokko: focus op cultureel erfgoed en interreligieuze dialoog
   
  Marokko is een land vol contrasten, dat verrast door zijn diversiteit. Deze diversiteit vormde dan ook het uitgangspunt voor ons reisprogramma. Naast enkele klassieke ‘must-sees’ en heel wat bijzondere plekken die alleen insiders weten te vinden, maakten we ook tijd voor een sociaal project voor en door jongeren en vrouwen.
   
  Interreligieuze dialoog in Marokko
  Recente initiatieven tonen de voortrekkersrol van Marokko in de evolutie naar een moderne, tolerante vorm van islam. Tijdens onze reis ontdekten we de multireligieuze en -culturele geschiedenis van het land, met steevast veel ruimte voor dialoog met betrokkenen uit verschillende geloofsgemeenschappen.
   
   
  Het reisprogramma:
   
  • Tanger. We bezoeken de oude medina en kasbah, met extra aandacht voor cultureel erfgoed (zoals de Nahon synagoge) en ontdekken waarom de stad zo’n aantrekkingspool is voor artiesten van over de hele wereld. We gaan langs bij Darna, een organisatie die kwetsbare jongeren en vrouwen nieuwe toekomstperspectieven biedt.
   
  • Chefchaouen. Het hemelsblauwe stadje Chefchaouen was een toevluchtsoord voor Moren en Joden ten tijde van de reconquista.
   
  • Volubilis. Ooit een belangrijke Romeinse handelsstad en tegenwoordig de best bewaarde ruïnes van Noord-Afrika.
   
  • Moulay Idriss. Vernoemd naar de sultan Idriss I, die de islam naar Marokko bracht. Dit stadje is voor veel Marokkanen een bedevaartplaats.
   
  • Fez. De oudste der koningssteden en het spirituele centrum van Marokko. We bezoeken de Joodse begraafplaats en de Bou Inania koranschool. En we trekken op ontdekking door de middeleeuwse medina. Soefi-broederschap ‘Les Hamadchas de Fes’ introduceert ons in hun bijzondere wereld van rituelen en muziek.
   
  • Al Akhawayn University (Ifrane). We ontmoeten Karen Smith, dominee op de universiteit en actief binnen het recent opgerichte ‘Center for Research and Training in Interfaith Relations’.
   
  • Trappistenabdij Notre-Dame de l’Atlas (Midelt). Na de dramatische gebeurtenissen midden jaren negentig in het Algerijnse Tibhirine, vestigde deze gemeenschap zich in Marokko. We ontmoeten de broeders die er actueel verblijven en enkele zusters franciscanessen uit hetzelfde stadje.
   
   
  Krijg je er zelf reiskriebels van? Neem dan zeker een kijkje op onze algemene pagina Verkenningsreis Marokko en stuur een mailtje aan zohra@nakhla.be
 • Data

  dot maandag 28 maart 2016 - 3 april 2016